Opis produktu
Ciasto drożdzowe mieszanka do wypieku słodkich ciast drożdżowych - ciast z owocami, bab i babeczek, drożdżówek, pączków, racuchów.bezglutenowa
Producent Celiko S.A.
masa netto 200g
Składniki
skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, cukier, skrobia ziemniaczana modyfikowana, mąka ryżowa, substancja zagęszczająca: pektyny, drożdże suszone (1,5%), sól.
Może zawierać: soję, mleko, orzeszki ziemne, orzechy laskowe.
Wartości odżywcze w 100g mieszanki:
Wartość energetyczna: 1496 kJ / 357 kcal
Tłuszcz: 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 85 g
w tym cukry: 20 g
Białko: 1,5 g
Sól: 0,27 g
Bezglutenowe ciasta i chleby do wypiekania CELIKO to mieszanki produkowane z wysokiej jakości składników, zgodnie z reżimem produkcyjnym gwarantującym deklarowany skład czynników alergennych (np. gluten i fenyloalanina).
Firma CELIKO jako pierwsza firma w Polsce – już w 1984 roku - uruchomiła produkcję pełnej gamy mieszanek dietetycznych ciast i chlebów dla osób na dietach eliminacyjnych w tym celiakii i fenyloketonurii .
CIASTO
DROŻDŻOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ
SKŁADNIKI
CIASTO
1 opakowanie koncentratu Ciasta drożdżowego Celiko 200 g
2 jaja
150 ml mleka
30 g roztopionego masła
1 łyżeczka Cukru wanilinowego Celiko
owoce
KRUSZONKA
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 łyżka mąki ryżowej
1 łyżeczka cukru wanilinowego Celiko
1 łyżeczka oleju lub roztopionego masła
KROK 1
Do miski przesiej koncentrat mąki, wbij jaja i wlej ciepłe mleko o temperaturze max. 30 °C
KROK 2
Ciasto wyrabiaj mikserem przez ok. 3 minuty lub ręcznie, aż będzie gładkie, jednolite i błyszczące.
KROK 3
Wlej tłuszcz i wyrabiaj jeszcze ok. 2 minuty.
KROK 4
Ciasto przełóż do foremki (średnio ok. 20 cm) wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min.
KROK 5
Z podanych w przepisie składników zagnieć kruszonkę.
KROK 6
Na cieście rozłóż owoce, a następnie posyp je kruszonką.
KROK 7
Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika, piecz w temp. 180 °C, około 30 min.
KROK 8
Gotowe ciasto można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub polukrować.