Opis produktu
[Celiko mieszanka PIERNIK z jabłkami, dyniowo piernikowe bez glutenu]mieszanka NA PIERNIK
bezglutenowa
producent Celiko S.A.
masa netto 300g
Zrobisz przy jego użyciu także: tort o smaku piernika "inaczej" i jesienno-zimowe ciasto z jabłkami, CIASTO DYNIOWO PIERNIKOWE
Składniki: cukier, mąka ryżowa, skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, przyprawa do piernika (cynamon, imbir, goździki, kolendra, ziele angielskie, gałka muszkatołowa), kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, węglany sodu: substancja spulchniająca, sól, aromat.
Może zawierać: mleko, soję i ich pochodne.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przepisy na wykonanie ciast - na opakowaniu - marchewkowe, orzechowe, piernik
artość odżywcza w 100 g koncentratu ciasta
Wartość energetyczna: 1555 kJ / 366 kcal
Tłuszcz: 0,4g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2g
Węglowodany: 86g
w tym cukry: 38g
Błonnik 6,0 g
Białko: 2,6g
Sól:0,94 g
CIASTO DYNIOWO PIERNIKOWE
2 mieszanki ciasta Piernik bezglutenowy Celiko
400 g dyni
4 jaja
1/2 szklanki oleju
1,5 szklanki mleka – jeśli dynia ma dużo wody (dolać tylko, jeśli ciasto będzie za gęste)
50 g cukru
Dynię zetrzyj na tarce na małych oczkach. dodatkowo, jeśli będzie dużo wody, odciśnij ją.
Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę, następnie powoli wlewaj olej i ubijaj. Białka ubij ze szczyptą soli „na sztywno”.
Do mieszanki ciasta Piernik wsyp utartą dynię i wymieszaj, dodaj masę z żółtek oraz delikatnie, ale szybko wymieszaj.
Następnie dołóż masę z białek i ponownie dokładnie wymieszaj – masa nie powinna być płynna.
Przelać masę do keksówki lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz około 80 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku.