Opis produktu
bezglutenowq
jedno opakowanie na 2 kg owoców
ektyna naturalnie występuje w owocach. Dzięki właściwościom żelującym i wiążącym w środowisku kwaśnym, bardzo często jest wykorzystywana do produkcji przetworów owocowych i owocowo-warzywnych tj. dżemóf, galaretek, konfitur czy marmolad.
Produkt bezglutenowy (PL-064-088)
Składniki: pektyny.
Może zawierać: mleko, soję i ich produkty pochodne.
Sposób przygotowania dżemu (przy użyciu Pektyny Celiko):
Owoce dokładnie umyć i osączyć na sicie. W zależności od owocu: wypestkować, usunąć szypułki, gniazda nasienne, obrać ze skórki, a większe owoce rozdrobnić.
Przygotowane i odważone owoce wsypać do garnka. Dodać wodę*, 1 opakowanie Pektyny Celiko i sok z cytryny. Wymieszać. Zagotować mieszając.
Do gotujących się owoców wsypać cukier. Gotować min. 3 minuty mieszając, aby nie przypalić dżemu.
W razie potrzeby zdjąć powstałą pianę, rozlać gorący dżem do wyparzonych słoików i natychmiast je szczelnie zamknąć. Słoiki odwrócić do góry dnem na ok. 10 min.
Składniki do przygotowania dżemu - na opakowaniu.