CIASTO DYNIOWO PIERNIKOWE
2 mieszanki ciasta Piernik bezglutenowy Celiko
400 g dyni
4 jaja
1/2 szklanki oleju
1,5 szklanki mleka – jeśli dynia ma dużo wody (dolać tylko, jeśli ciasto będzie za gęste)
50 g cukru
Dynię zetrzyj na tarce na małych oczkach. dodatkowo, jeśli będzie dużo wody, odciśnij ją.
Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę, następnie powoli wlewaj olej i ubijaj. Białka ubij ze szczyptą soli „na sztywno”.
Do mieszanki ciasta Piernik wsyp utartą dynię i wymieszaj, dodaj masę z żółtek oraz delikatnie, ale szybko wymieszaj.
Następnie dołóż masę z białek i ponownie dokładnie wymieszaj – masa nie powinna być płynna.
Przelać masę do keksówki lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz około 80 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku.
- Strona główna
- CIASTO DYNIOWO PIERNIKOWE Celiko Piernik