FAWORKI BEZGLUTENOWE
SKŁADNIKI
1 opakowanie Uniwersalnej Mieszanki Mąk Celiko (200 g)
1 łyżka mielonego siemienia lnianego (8 g)
1 łyżka cukru pudru (10 g)
½ łyżeczki proszku do pieczenia Celiko
1 łyżka oleju
1 łyżka octu
1 żółtko
1 jajo
50 g kwaśnej śmietany
50-60 ml ciepłej wody
mąka bezglutenowa do podsypania ciasta
cukier puder do posypania
olej do smażenia
Mielone siemię lniane zalać 5 łyżkami ciepłej wody i odstawić na chwilę do zgęstnienia
Uniwersalną mieszankę mąk przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, żółtko, jajo, olej, ocet, przygotowane wcześniej siemię lniane (zgęstniałe) oraz kwaśną śmietanę.
Zagnieść ciasto dodając porcjami pozostałą wodę – do uzyskania elastycznej masy – dobrze je wyrobić.
Ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować. Wykrawać prostokąty ok. 2 x 10 cm.
Każdy prostokąt z ciasta naciąć na środku (na długość ok. 2 cm) i uformować faworki.
Jeśli chcesz nadać faworkom nietypowy kształt, to za pomocą szklanki i kieliszka wycinaj koła. Natnij brzegi i naklej na koło wycięte szklanką kółko wycięte kieliszkiem! Dzięki tym zabiegom uzyskasz faworkowe róże
Faworki smażyć na gorącym tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.Wystudzone faworki posypać cukrem pudrem.
- Strona główna
- Faworki mieszanka uniwersalna Celiko