Opis produktu
Mąka owsiana bezglutenowa ELOVENA - wczesniej Provenamasa netto 750g
Producent: Raisio Nutrition Ltd. Finlandia
Owies certyfikowany, bezglutenowy z Finlandii
Produkty Elovena zawierają w 100% naturalny, czysty owies.
Elovena to kultowa marka owsa z Finlandii. Nazwa Elovena pochodzi od fińskiego słowa oznaczającego życie (Elo) i łacińskiego słowa oznaczającego owies (Avena Sativa) – Elovena dąży do promowania jakości życia i dobrego samopoczucia konsumentów.
Elovena produkuje naturalnie zdrowe produkty z owsa uprawianego na dedykowanych fińskich polach od 1925 roku. Elovena jest tutaj, aby pomagać ludziom w dokonywaniu lepszych wyborów żywieniowych, z korzyścią dla ich własnego dobra i ich rodzin.
Unikalna technologia produkcji wyrobów Elovena gwarantuje bezglutenowość oraz umożliwia zabezpieczenie owsa przed kontaktem z ziarnami innych zbóż.
Wyjątkowa czystość produkowanego owsa jest dodatkowo potwierdzana w analizach na każdym z etapów wytwarzania.
Tak wysoka dbałość o produkcję sprawia, że smaczne i bogate w błonnik produkty Elovena są odpowiednie dla całej rodziny, szczególnie dla osób na diecie bezglutenowej.
Składniki: 100% bezglutenowa mąka z pełnego ziarna owsa.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 1557 kJ/ 370 kcal
Tłuszcz8 g
Węglowodany55 g
Błonnik11 g
Białko14 g
Owsiane naleśniki
700ml mleka
135g mąki owsianej
1 łyzeczka soli
3 jaja
50g oleju(ok. 1/4 szklanki)
1. wymieszaj mąkę z mlekiem. Pozostaw ciasto na ok. 15 minut
2. dodaj jajka i olej, starannie wymieszaj
3. Smaż na patelni, na oleju jak zwykłe naleśniki
Naleśniki łatwo się odwraca na patelni a gotowe można zwijać w ruloniki lub składać.
W porównaniu do innych zbóż owies zawiera najwięcej tłuszczu, bo aż 7%.
Tłuszcz ten ze względu na swój skład chemiczny jest bardzo cenny, bo zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których nasz organizm sam nie potrafi wytwarzać. Kwasy te zapobiegają powstawaniu zakrzepów oraz odgrywają dużą rolę w profilaktyce i w leczeniu miażdżycy.
Płatki owsiane spośród wszystkich płatków mają największą wartość odżywczą. Zawierają najwięcej składników mineralnych, takich jak: żelazo, magnez, cynk, a także witamin z grupy B. Zawierają również dużo witaminy E (1,80 mg na 100 g produktu).