Opis produktu
Płatki owsiane bezglutenowe ELOVENA
500gProducent: Raisio Nutrition Ltd. Finlandia
Owies certyfikowany, bezglutenowy z Finlandii
Owsianka Elovena powstaje z pełnego ziarna owsa, które w procesie produkcji przekształca się w płatki.
Płatki owsiane mogą być przyrządzane w formie owsianki albo wykorzystywane jako składnik produktów pieczonych.
Produkty Elovena zawierają w 100% naturalny, czysty owies.
Elovena to kultowa marka owsa z Finlandii. Nazwa Elovena pochodzi od fińskiego słowa oznaczającego życie (Elo) i łacińskiego słowa oznaczającego owies (Avena Sativa) – Elovena dąży do promowania jakości życia i dobrego samopoczucia konsumentów.
Elovena produkuje naturalnie zdrowe produkty z owsa uprawianego na dedykowanych fińskich polach od 1925 roku. Elovena jest tutaj, aby pomagać ludziom w dokonywaniu lepszych wyborów żywieniowych, z korzyścią dla ich własnego dobra i ich rodzin.
Unikalna technologia produkcji wyrobów Elovena gwarantuje bezglutenowość oraz umożliwia zabezpieczenie owsa przed kontaktem z ziarnami innych zbóż.
Wyjątkowa czystość produkowanych płatków jest dodatkowo potwierdzana w analizach na każdym z etapów wytwarzania.
Tak wysoka dbałość o produkcję sprawia, że smaczne i bogate w błonnik produkty Elovena są odpowiednie dla całej rodziny, szczególnie dla osób na diecie bezglutenowej.
Składniki: Bezglutenowe płatki z pełnego ziarna owsa.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna w 100 g produktu: 1557 kJ/ 370 kcal
- tłuszcz: 8g w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 1,6 g
- węglowodany: 55g w tym cukry: 1,2 g
- białko: 14 g
- błonnik pokarmowy: 11 g
Płatki owsiane spośród wszystkich płatków mają największą wartość odżywczą. Zawierają najwięcej składników mineralnych, takich jak: żelazo, magnez, cynk, a także witamin z grupy B. Zawierają również dużo witaminy E (1,80 mg na 100 g produktu)
W porównaniu do innych zbóż owies zawiera najwięcej tłuszczu, bo aż 7%.
Tłuszcz ten ze względu na swój skład chemiczny jest bardzo cenny, bo zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których nasz organizm sam nie potrafi wytwarzać. Kwasy te zapobiegają powstawaniu zakrzepów oraz odgrywają dużą rolę w profilaktyce i w leczeniu miażdżycy.
.