Opis produktu
GRANO mieszanka uniwersalna bezglutenowa
na gofry, naleśniki, pierogi leniwe, pizza, ciastka kruche
masa netto 1kg
kraj pochodzenia Polska
producent Grano Młyn Niedźwiady
Na opakowaniu przepis na gofry, nalesniki
składniki : Mąka ryżowa, skrobia tapiokowa, skrobia ziemniaczana, mąka gryczana biała, skrobia kukurydziana, mielona łuska babki płesznik, mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono i diacetylowinowym.
Wartości odzywcze w 100g
wartość energetyczna 1484kJ/ 349kcal
tłuszcz 0,9g
węglowodany 80g
błonnik 0,6g
białko 4,8g
sól 0,02g
Przepis na pyszne Bezglutenowe Pierogi
Składniki na ciasto:
- 300g mieszanki uniwersalnej
- 4 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
-1 szklanka gorącej wody
Z podanych składników zagnieść ciasto, a następnie na podsypanej mieszanką uniwersalną stolnicy rozwałkować je na cienki placek (sam wałek też powinien być nacierany mąką, jeśli jest drewniany niepowlekany). Z rozwałkowanego ciasta wycinać krążki po czym nakładać farsz łyżeczką lub układać przygotowane wcześniej kulki farszu i sklejać. Ulepione pierogi układać pojedynczą warstwą na przygotowanej tacy po czym wrzucać na gotującą się lekko osoloną wodę. Gotować około minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch, a następnie wyjąć i polać masłem, podsmażoną cebulką lub skwarkami w zależności od rodzaju użytego farszu
Ciasteczka świąteczne
Składniki:
-2 szklanki maki uniwersalnej
-100g masła
-1/4 szklanki cukru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
-1/4 szklanki mleka
-2 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany
-dżem malinowy, ulubiona konfitura
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 0,5cm, a następnie wykroić szklanką kółka (na połowie z nich wyciąć gwiazdki odpowiednią foremką). Ciasteczka piec w 180 stopniach przez około 8-10 minut. Po upieczeniu na całe kółka położyć ulubioną konfiturę, a następnie przykryć ciastkiem z wykrojonym kształtem. Ciasteczka oprószyć cukrem pudrem.
Pierniki świąteczne
Składniki:
- 500g mieszanki uniwersalnej GRANO
- 120g masła
- 1 jajo
- 3-4 łyżki miodu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 50g cukru
- 1 łyżeczka sody
Wykonanie:
Do miski wsypać suche składniki: mieszankę uniwersalną, szczyptę soli, imbir, cynamon, cukier i sodę. Całość przemieszać. Następnie dodać całe jajo, masło pokrojone na kawałki i miód. Całość wymieszać, a następnie wyrobić ciasto ręcznie. Ciasto pozostawić w lodówce przez około godzinę. Następnie podzielić je na pół i rozwałkować na grubość około 0,5cm po czym za pomocą foremki wycinać kształty. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 160 stopniach około 15 minut.